Jouw kind heeft astma en dat kan een enorme impact hebben op het dagelijkse leven van jou en jouw kind. Wij zorgen er graag samen met jou voor dat door een goede behandeling de klachten beter beheersbaar zijn, waardoor jouw kind (weer) meer kan genieten.

 

De voordelen van kinderfysiotherapie bij astma op een rijtje:

  • een betere conditie
  • meer bewegingsvrijheid
  • minder angst voor benauwdheid
  • meer zelfvertrouwen
  • het voorkomt nieuwe/andere klachten
  • minder benauwdheid, door verbetering ademhaling en/of hoesttechnieken

Klachten bij astma?Astma en kinderfysiotherapie

Bij astma zijn de luchtwegen vaak ontstoken en daardoor vernauwd. De gevolgen zijn onder meer kortademigheid, een piepende ademhaling en hoesten. Vaak zien we dat kinderen met astma sneller moe zijn of angst hebben om ‘intensief’ te bewegen, vaak omdat hierdoor de benauwdheid toeneemt (zogenaamde inspanningsastma). De omgang met andere kinderen wordt zo beperkt. Immers zowel op school, tijdens het sporten en/of spelen kan jouw kind minder lang of minder intensief mee doen. Of is jouw kind angstig om mee te doen. Door veel kinderen en ouders wordt dit als erg vervelend ervaren. Want meedoen is belangrijk!

Andere klachten die veel voorkomen, zijn prikkelbare luchtwegen. Vaak in combinatie met allergieën voor stof, stuifmeel of dieren.

Soms zien we bij kinderen die heel ernstig benauwd zijn dat de stand van hun ribben en rug verandert. Ze trekken hun schouders hoog op en naar voren. Meestal is dit alleen in een periode van benauwdheid. Wanneer dit buiten deze periode om ook waarneembaar is, is het verstandig een kinderfysiotherapeut te raadplegen.

Gelukkig zien we dat een aantal klachten soms verdwijnen wanneer jouw kind ouder wordt. Dit is mede afhankelijk van de ernst van de astma van jouw kind.

Wat kan je zelf doen?Astma en kinderfysiotherapie, hou jezelf fit

Kinderen van rokende ouders hebben meer en vaak nog op latere leeftijd astmatische klachten. Door te stoppen met roken help je jouw kind en ook jouw eigen gezondheid zal hierdoor verbeteren.

Daarnaast is het belangrijk dat er geen prikkelende stoffen zijn in de omgeving van jouw kind. Voorkom het gebruik van materialen in jullie woning die veel stof/pluis veroorzaken. Wees terughoudend met geurtjes/parfums, bloemen met veel stuifmeel en/of huisdieren. Zorg voor een ‘stofvrij’ huis.

Praat met jouw kind over zijn/haar klachten, zodat deze bespreekbaar zijn. Jouw kind zich begrepen voelt en daardoor meer zelfvertrouwen heeft en minder angstig is te bewegen en nieuwe dingen te ontdekken.

Wat kan onze kinderfysiotherapeut voor jouw kind doen?

Kinderfysiotherapie kan jouw kind ondersteunen in het behouden of zelfs verbeteren van de conditie. Kinderfysiotherapie bij astma, buikademhalingOok adviseert en oefent de kinderfysiotherapeut:

  1. in ademhalingstechnieken (bijv. tijdens beweging of juist bij benauwdheid)
  2. in methodes om slijm op te hoesten waar nodig (bijv. huffen (krachtiger uitademen dan normaal terwijl de keel geopend blijft).

Voor elk kind ziet de behandeling er uiteindelijk anders uit. We starten met een kennismakingsgesprek met jou en jouw kind. In dit gesprek luisteren wij naar de klachten en vragen die er zijn, om zo samen te bepalen aan welke adviezen en oefening(en) jouw kind baat heeft.

Ook geven onze kinderfysiotherapeuten inzicht in de aard en het verloop van de astma. Bijvoorbeeld door te oefenen om de ‘eigen’ klachten te herkennen, om er zo meer controle over te krijgen. Hierdoor ontwikkelt jouw kind meer (zelf)vertrouwen in de eigen mogelijkheden en minder angst om zich in te spannen. En dat helpt, zeker ook in de omgang met andere kinderen.

Beweging is goed. En juist heel belangrijk, ook voor kinderen met astma. Bel gerust voor een gesprek? T. 053 436 67 66

Behandelaars voor Astma en kinderfysiotherapie

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat