Waar staat ALK voor?

Wanneer jouw kind lichamelijke klachten heeft die langer dan enkele weken aanhouden en er bij medisch onderzoek geen aandoening wordt gevonden die de klacht verklaart, kan jouw kind ALK hebben. ALK staat voor Aanhoudende Lichamelijke Klachten, oftewel chronische pijn.

Het kan gaan om pijnklachten, maar ook om langdurige vermoeidheid- en/of duizeligheidsklachten. Daarnaast kan jouw kind spanning, concentratie- en/of slaapproblemen ervaren. De oorzaak van de klachten kan liggen in een ‘disbalans’ tussen gedachten, emoties en je lichaam/lichaamsgevoel.

Wat kan de kinderfysiotherapeut hierin betekenen?

De kinderfysiotherapeut kan door middel van onderzoek beoordelen waardoor de klachten zijn ontstaan (en in stand blijven). Omdat het veelal om een wisselwerking tussen lichaam en geest gaat wordt er in de behandeling intensief samengewerkt met een kinderergotherapeut en kinderpsycholoog/orthopedagoog. Mocht er een andere kindertherapeut/discipline nodig zijn, dan kunnen wij eenvoudig doorverwijzen.

We vinden het belangrijk dat jouw kind de behandeling als positief ervaart en dat jullie beiden je vrij voelen om alles te bespreken. Mentale en fysieke klachten zijn wat ons betreft ‘normaal’ en ‘bespreekbaar’. Tijdens de behandeling staat daarom plezier maken voor ons voorop. Want als je plezier hebt samen, voelt het fijner en gaat het (aan)leren/praten makkelijker.

Tijdens de behandeling besteden we onder andere aandacht aan het ontstaan/in stand houden van de klachten, zodat jullie beiden beter kunnen begrijpen waar deze vandaan komen en wat jullie hierin zelf kunnen doen of thuis kunnen oefenen.

Ook wordt er gebruik gemaakt van ‘graded activity’ en ‘graded exposure’ om jouw kind weer te laten deelnemen aan verschillende activiteiten en bijvoorbeeld sport, op een manier zoals hij/zij dat zou willen. Graded activity is een oefenmethodiek waarin het stapsgewijs opvoeren van activiteiten in tijd, aantal of zwaarte centraal staat. Bij ‘graded exposure’ gaat het om het rangschikken van oefeningen op basis van angst in plaats van fysieke moeilijkheid, zoals bij graded activity. Door in te zetten op de combinatie, streven we samen naar de juiste balans in het opbouwen van activiteiten voor jouw kind. Dit wordt altijd stapje voor stapje gedaan, in samenspraak met jou als ouder en jouw kind.

Een ander onderdeel van de behandeling is het uitvoeren van ontspanningsoefeningen, deze doen we eerst samen op de praktijk en kunnen ook thuis geoefend worden.

Meer weten?

Neem gerust contact op met ons secretariaat, om een afspraak te maken voor een kennismaking met één van onze kinderfysiotherapeuten. De eerste 9 behandelingen kinderfysiotherapie worden in principe vergoed vanuit de basisverzekering, mits je nog geen gebruik hebt gemaakt van kinderfysiotherapie binnen hetzelfde kalenderjaar. De zorgverzekeraar kan nog eens extra 9 behandelingen vergoeden, wanneer de eerste 9 tot onvoldoende resultaat hebben geleid. Voor een chronische indicatie die op de lijst van jouw zorgverzekeraar staan, gelden andere regels omtrent vergoeding.

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat