Wat is de fijne motoriek?
Wanneer we spreken over de motorische ontwikkeling of kortweg motoriek, betreft dit de ontwikkeling van het bewegen. Bijvoorbeeld; Welke beweging(en) kan jouw kind al uitvoeren? Hoe goed kan jouw kind een bepaalde beweging coördineren etcetera. Hierbij is er een onderscheid tussen de grove en fijne motoriek. De grove motoriek gaat over bewegingen die gemaakt worden met het hele lichaam zoals zwaaien, kruipen, lopen en fietsen. Bij de fijne motoriek draait het om meer gecontroleerde bewegingen als: tekenen, knippen, met een lepel eten of het vasthouden van een potlood.
De ontwikkeling van de fijne motoriek begint al vroeg doordat jouw kindje als baby voorwerpen en materialen wil voelen, aanraken en vastpakken. In het begin gaat dat vaak nog ongecontroleerd maar na z’n zes maanden is er meestal al meer controle en maakt jouw baby gebruik van zijn/haar duim om voorwerpen op te pakken. Een paar maanden later krijgt hij/zij de zogenaamde pincetgreep onder de knie. Oftewel kan jouw kind iets kleins oppakken met zijn/haar duim en wijsvinger. Dit zijn de eerste belangrijke stappen in de ontwikkeling van de fijne motoriek.
Deze ontwikkelt zich in elk levensjaar wat meer, jouw kind leert nieuwe vaardigheden en heeft meer controle. Denk op latere leeftijd aan het zich zelfstandig kunnen aankleden en het schrijven.
De kinderfysiotherapeut helpt, bij het verbeteren/ontwikkelen van de fijne motoriek
Voor het verbeteren van de fijne motoriek kan de kinderfysiotherapeut verschillende oefeningen met jouw kind doen. Dit doen wij altijd spelenderwijs en afgestemd op het niveau van jouw kind, zodat het (aan)leren leuk blijft. Denk aan:
- kralen rijgen
- kleien
- verven
- spelen met scheerschuim of zand in een zandtafel
- wasknijpers een elkaar ‘knijpen’
- pincet spelletjes
- spelletjes met kaarten, dobbelstenen en kleine pinnetjes
- en natuurlijk KNUTSELEN. Zo proberen we altijd in te spelen op het seizoen of een thema (bijvoorbeeld Pasen en Sinterklaas). Geven we elk seizoen een leuk DOEbulletin uit om thuis zelf aan de slag te gaan en hebben we op onze praktijken talloze materialen om van alles samen te knutselen. Denk aan muizentrappetjes maken, bloemen etcetera.
Wanneer we samen knutselen en/of tekenen gebruiken we altijd materialen van verschillende diktes, zoals bijvoorbeeld dikke potloden, wasco, krijtjes, stiften. Hoe dunner het materiaal hoe beter de fijn motorische vaardigheid is ontwikkeld. We werkend dus eerst met grovere materialen en later met fijnere.
N.B. Wij zijn een fan van driehoekspotloden, deze liggen prettig in de hand en zorgen er daarom voor dat de zogenaamde driepuntsgreep, die nodig is voor het schrijven gemakkelijk uitgevoerd kan worden.
Meer weten over fysiotherapeutische ondersteuning bij de schrijfvaardigheid? Schrijven