Wat is grove motoriek?
Wanneer we spreken over de motorische ontwikkeling of kortweg motoriek, betreft dit de ontwikkeling van het bewegen. Bijvoorbeeld; Welke beweging(en) kan jouw kind al uitvoeren? Hoe goed kan jouw kind een bepaalde beweging coördineren etcetera. Hierbij is er een onderscheid tussen de grove en fijne motoriek. De grove motoriek gaat over bewegingen die gemaakt worden met het hele lichaam zoals zwaaien, kruipen, lopen en fietsen.
Van jongs af aan willen de meeste kinderen graag op pad, de wereld ontdekken. Dit doen we door ons te leren voortbewegen. Als baby gaan deze bewegingen vaak nog grof en onbeheerst, maar langzamerhand komt er meer controle. Van tijgeren, naar kruipen, naar zelfstandig staan en lopen.
Vanaf de basisschoolleeftijd/tienerjaren worden ‘complexere’ vaardigheden geleerd. Dit betekent dat de basisvaardigheden worden verbeterd of gecombineerd met elkaar. Bijvoorbeeld in de sport die jouw kind de afgelopen jaren heeft gedaan. Denk aan het op één been kunnen staan met de ogen dicht. Of het ‘simpele’ schot wordt gecombineerd met verschillende bewegingen om ook echt raak te schieten.
De kinderfysiotherapeut helpt, bij het verbeteren/ontwikkelen van de grove motoriek
Grove motoriek is een breed begrip. Daarom lopen de behandelingen zeer uit een bij ons. De hulpvraag van het kind en/of de ouders staat altijd centraal tijdens de kinderfysiotherapie. Dit betekent dat we hierop de oefeningen afstemmen en dat deze per leeftijd vaak verschillen.
Voor baby’s
Wanneer jouw kind nog een baby is oefenen we bijvoorbeeld met leren rollen, kruipen, (zelfstandig) leren staan en het lopen. Dit doen we veelal bij jou thuis, zodat er geoefend kan worden met bekende materialen en dito ondergrond in een vertrouwde omgeving. Immers wanneer jouw kindje zich prettig voelt is het makkelijker om beweging uit te lokken, wanneer dit minder vanzelf gaat.
Voor peuters en kleuters
Vanaf de peuterleeftijd oefenen we op de praktijk. Een hulpvraag die wij veel horen is dat ouders aangeven dat hun kindje angstig is om nieuwe dingen te leren of dat hij/zij snel valt. Om die reden proberen we van de kinderfysiotherapie een feestje te maken, zodat het leuk en laagdrempelig is om te gaan bewegen. We hebben verschillende materialen om het evenwicht, de stabiliteit, spierkracht en motoriek te verbeteren. Denk aan een klimrek, wiebelplank, trampoline, stapstenen, foamkussens en een smalle evenwichtsbalk. Ook gebruiken we leuke liedjes of grappige verhalen om van het oefenen een feestje te maken.
Wanneer jouw kind het vangen van een bal lastig vindt of mogelijk wat angstig is voor de bal, oefenen we het vangen met diverse materialen/vormen. Bijvoorbeeld ballonnen of pittenzakjes. Hoe behendiger jouw kind is, hoe kleiner de materialen die we inzetten zijn. Dit zodat het lastiger is om het item te vangen of bijvoorbeeld in een goal te gooien.
Voor kinderen in de basisschoolleeftijd en tieners
In de basisschoolleeftijd leren kinderen (zelfstandig) zwemmen, fietsen en deel te nemen aan bijvoorbeeld het verkeer. De ontwikkeling van deze vaardigheden wordt al ingezet vanaf de kleuterleeftijd. Onze kinderfysiotherapeuten kunnen door het ‘samen’ oefenen zorgen dat jouw kind meer zelfvertrouwen ontwikkelt bij het uitvoeren en/of (aan)leren van deze activiteiten. Dit bevordert de zelfstandigheid en zeker ook het durven en kunnen meedoen met leeftijdsgenoten, zodat deelname aan het spel, de gym of sport uitnodigend en leuk wordt.
Ook oefenen we, waar nodig, om het evenwicht, de stabiliteit, spierkracht en of het gecoördineerd uitvoeren van de beweging te verbeteren. Deze oefeningen kunnen ook helpend zijn wanneer jouw kind groei gerelateerde klachten ervaart. Of bijvoorbeeld herstellen wil van een blessure na ziekte/ongeluk.